Служба безпеки України затримала співробітника «Укрзалізниці», який звинувачується у шпигунстві проти Сил оборони на Покровському напрямку. За даними СБУ, мешканець Покровського району був завербований ФСБ Росії навесні цього року. Чоловік потрапив у поле зору окупантів через свою активність у прокремлівських Телеграм-каналах, де він висловлював антиукраїнські погляди.

За інформацією СБУ, агресор планував використати дані, отримані від шпигуна в «Укрзалізниці», для підготовки бойових операцій із метою прориву до райцентру. Особливий інтерес ворога викликали координати опорних пунктів та вогневих позицій українських військ, які забезпечують оборону міста. Також окупанти хотіли отримати геолокації ключових мостів, що використовуються ЗСУ на східному фронті. 

Щоб зібрати ці дані, агент об’їжджав місцевість, а також «втемну» намагався випитувати потрібні йому відомості у своїх колег.

СБУ задокументувала злочинну діяльність та затримала зрадника. У нього вилучено мобільний телефон, який він використовував для комунікації з фсб.

«Наразі слідчі СБУ повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна», – повідомляють у СБУ.

Комплексні заходи проводили співробітники СБУ в Черкаській області за процесуального керівництва обласної прокуратури.