Щомісячна грошова виплата за заслуги перед батьківщиною: хто може отримати

Громадяни, які відзначені за особливі заслуги перед Батьківщиною, а також члени сімей загиблих (померлих) таких осіб, мають право на гарантовані державою щомісячні грошові виплати. Про це нагадали у Покровській міській військовій адміністрації. 

Виплата пільг залежить від нагороди, яка була присвоєна особі, включаючи:

  • Герої України з орденом «Золота Зірка» отримують щомісяця три мінімальні заробітні плати;
  • Особи, нагороджені орденом Богдана Хмельницького всіх ступенів, отримують дві мінімальні заробітні плати;
  • Нагороджені орденом «За мужність» всіх ступенів — одну мінімальну заробітну плату;
  • Нагороджені орденом княгині Ольги всіх ступенів також отримують одну мінімальну заробітну плату.

Члени сімей загиблих або померлих, які були нагороджені зазначеними вище орденами, також мають право на виплату в розмірі однієї мінімальної заробітної плати. Виплати призначаються та виплачуються з дня звернення, але не раніше 01.01.2023 року.

Призначення щомісячної грошової виплати відбувається незалежно від того, чи перебуває особа на обліку в Пенсійному фонді України як одержувач пенсії. 

Розмір цієї виплати не залежить від розміру призначеної пенсії або щомісячного довічного грошового утримання. Тобто, пенсія може бути обмежена 10 прожитковими мінімумами для осіб, що втратили працездатність, але це не впливає на щомісячну грошову виплату.

Виплата встановлюється в розмірі мінімальної заробітної плати на всіх членів сім’ї та ділиться між ними порівну. Особам, які перебувають на повному державному утриманні у відповідній установі (відповідному закладі), щомісячна грошова виплата виплачується в повному розмірі.

Слід зазначити, що особи, які мають право на отримання щомісячної грошової виплати та пенсії згідно з Законом України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» чи на підвищення та/або надбавки до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання згідно з законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про жертви нацистських переслідувань», мають право обрати одну з цих виплат.

Для призначення щомісячної грошової виплати необхідно подати заяву та відповідні документи. Це можна зробити онлайн через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України за адресою: https://portal.pfu.gov.ua, або особисто, звернувшись до будь-якого сервісного центру органу Пенсійного фонду України, незалежно від місця проживання, реєстрації чи перебування.

Раніше Pokrovsk24.news розповідав, хто може отримувати щомісячну випдату за заслуги перед батьківщиною