Через постійні обстріли критичної інфраструктури росією, навчальні заклади в Україні в цьому році змушені переходити на гнучкий графік навчання для економічнішого використання енергоресурсів. Міністерство освіти і науки України розробило спеціальні рекомендації для вищих навчальних закладів та інститутів фахової передвищої освіти, а також для професійно-технічних установ.

Однією з ключових нововведень є організація навчання в літні місяці та подовження робочого тижня.

Зміни для університетів

Так, закладам вищої освіти та фахової передвищої освіти рекомендують розпочати навчальний рік вже у першій половині серпня. Це стосується освітніх програм усіх рівнів і всіх здобувачів, крім студентів перших курсів. Також в теплі місяці року радять навчатися по суботах.

Відповідно, дати сесії і канікул також планують змінити.

«З середини листопада 2024 року до середини березня 2025 року рекомендується планувати проведення заліково-екзаменаційної сесії, практичної підготовки, виконання курсових і кваліфікаційних робіт та подовжених канікул, а якщо потрібно, — продовжити заняття в дистанційному форматі», - йдеться у повідомленні.

Крім того, за потреби університети зможуть подовжити освітній процес до кінця липня 2025 року (це не стосується випускних курсів).

У тилових регіонах виші мають забезпечити переважно очне навчання, проте – з урахуванням безпеки для студентів та викладачів. Цей варіант має бути погоджено з обласними військовими адміністраціями.

У прифронтових та прикордонних областях, де існує ризик артилерійських обстрілів, РСЗВ, бомбових (КАБи) та ракетних атак (С-300) освітній процес можна здійснювати в укриттях.

Новації у профтехах

Закладам професійної (професійно-технічної) освіти також радять розпочати навчальний рік раніше 1 вересня для учнів П(ПТ)О другого і третього курсів. Крім того, теж рекомендують проводити пари по суботах і, якщо є потреба, подовжити освітній процес до кінця липня 2025 року (крім випускних курсів).

Профтехи мають організувати навчання в очному форматі за обовʼязкової наявності укриттів. А якщо розмістити всіх учасників освітнього процесу там неможливо, навчання радять організувати позмінно. Також, враховуючи безпекову ситуацію в області, обласні адміністрації можуть прийняти рішення про здійснення освітнього процесу в дистанційній або змішаній формі.  

Рекомендації для підготовки до нового навчального року незабаром отримають заклади загальної середньої освіти.

Раніше Pokrovsk24.news розповідав, яким буде процес вступу у ДонНТУ в цьому році.