Верховна Рада ухвалила закон про створення системи обліку осіб, яким було завдано нематеріальної шкоди життю та здоров'ю внаслідок війни. Про це повідомив Урядовий портал.

В Україні існує реєстр для обліку матеріальної шкоди, завданої громадянам внаслідок війни, але до недавнього часу не було системи для обліку людей, які постраждали від шкоди життю та здоров'ю, поки що в Україні не існувало. Новий реєстр має на меті фіксацію та систематизацію даних про осіб, яким було завдано такої шкоди, щоб забезпечити їх подальший захист та підтримку. 

«За понад два роки повномасштабної війни, розв'язаної російською федерацією, велика кількість українців постраждали від злочинів країни-агресора. Загибель або зникнення безвісти близьких та рідних, примусове переміщення, фізичні і психологічні травми, отримання інвалідності, – на жаль, це відбувається з кимось з українців щодня», – йдеться в повідомленні. 

Ухвалений закон дасть змогу створити правову основу для формування Державного реєстру осіб з метою збору та систематизації інформації про нематеріальну шкоду життю та здоров'ю громадян України. Цей реєстр дозволить не тільки документувати факти шкоди, але й створити бази даних, які можуть бути використані для вимог компенсації через Міжнародний компенсаційний механізм, зокрема через репарації.

Закон також надає Міністерству соціальної політики повноваження забезпечувати соціальну підтримку потерпілим без очікування на офіційне підтвердження шкоди чи присвоєння статусу, наприклад, внутрішньо переміщеної особи або особи з інвалідністю.

Реєстр також сприятиме ефективному обліку витрат із державного та місцевих бюджетів, що пов'язані з наданням допомоги. У майбутньому Україна планує використовувати зібрані через реєстр дані для стягнення репарацій від РФ за завдані збитки.

Раніше Pokrovsk24.news розповідав, як подати заяву на іпотеку за програмою "єОселя".