Громадяни, які не повідомили про наявність зв'язків з особами на тимчасово окупованих територіях або в РФ, можуть бути звільнені з роботи на стратегічних підприємствах та об'єктах критичної інфраструктури. Про це інформує пресслужба Верховної Ради України.

Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №7731, спрямований на захист відомств критичної інфраструктури від потенційної шкоди з боку колабораціоністів. Закон передбачає обмеження доступу осіб, які співпрацювали з країною-агресором, до стратегічних організацій та об'єктів критичної інфраструктури.

Згідно з новими правилами, працівники таких підприємств мають зобов'язання інформувати про наявність зв'язків з особами, які проживають на тимчасово окупованих територіях України або в Російській Федерації. Вони також повинні забезпечувати конфіденційність інформації, що має обмежений доступ і може вважатися державною або комерційною таємницею.

Роботодавці тепер мають право розірвати трудовий договір з працівником, якщо той:

  • засуджений за злочин проти основ національної безпеки України, окрім випадків звільнення від відбування покарання з випробуванням;
  • не виконує встановлених зобов'язань.

Звільнення працівника можливе лише після погодження з виборним органом, первинною профспілковою організацією або іншими представницькими органами.

«Водночас Законом унормовано можливість відсторонення працівника від роботи у випадку проведення службової перевірки роботодавцем, який віднесений до переліку об’єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави та/або об’єктів чи операторів критичної інфраструктури», – додали у ВР.

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що в Україні створять реєстр громадян, постраждалих від нематеріальної шкоди.