Президент Польщі Анджей Дуда підписав поправку до закону, яка продовжує термін легального перебування українців у його країні. Про це повідомляє пресслужба канцелярії президента Польщі.

Згідно з поправкою, термін легального перебування українських біженців від війни у Польщі продовжується з 30 червня 2024 року до 30 вересня 2025-го. Це дозволить українцям надалі отримувати доступ до медичних послуг, сімейних та соціальних виплат.

Підписана поправка передбачає виплату громадянам України допомоги на виховання та допомоги «Добрий старт» залежно від того, чи навчається дитина у польському навчальному закладі, а також визначає максимальний 36-місячний період, протягом якого українські учні можуть брати участь у додаткових безкоштовних заняттях з польської мови.

Крім того, новий польський закон передбачає, що для отримання номера PESEL українець зобов’язаний пред’явити дійсний проїзний документ, а заявку на PESEL зі статусом UKR слід подавати «негайно по прибуттю» в Польщу.

Поправка також передбачає, що з 1 липня фінансування підтримки для громадян Польщі, які прийняли біженців з України, що перебувають у особливо складній ситуації, буде можливим лише на підставі договору з місцевими владами.

Закон також передбачає припинення пільг, пов’язаних з компенсацією витрат на проживання та харчування біженців, здійснених приватними орендодавцями, з 1 липня. Додатково передбачається ввести конкретні підстави для анулювання дозволу на тимчасове проживання громадян України.

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що діти зі статусом внутрішньо переміщеної особи можуть отримати безкоштовний відпочинок у Карапатах