Національне агентство кваліфікацій України затвердило новий професійний стандарт під назвою "Оператор з пошуку вибухонебезпечних предметів (демінер)", офіційно визначивши це як професію в Україні. Про це повідомила пресслужба Міністерства економіки України.

"Досі у нас не було професійного стандарту демінера. Фактично оператори були змушені самостійно готувати фахівців для гуманітарного розмінування за власними розробленими програмами", – сказав заступник міністра економіки Ігор Безкаравайний.

За його словами, наявність професійного стандарту створить єдині правила для всіх і суттєво розширює можливості для навчання демінерів. Зокрема, долучитися до розмінування зможуть ветерани, які пройдуть відповідне навчання.

Після офіційного затвердження стандарту професії буде присвоєно код, що дозволить впорядкувати оплату праці, а також розробити освітній стандарт. Отримавши акредитацію від Міністерства освіти і науки, дипломованих демінерів почнуть випускати нарівні з іншими кваліфікованими професіями.

"Затверджений професійний стандарт, який відповідає вимогам IMAS, дасть змогу фахівцям, які мають міжнародний сертифікат, підтвердити свою кваліфікацію в Україні. Це означає також, що українські демінери, які пройдуть навчання за новим стандартом, також зможуть працювати в міжнародних компаніях без необхідності розпочинати навчання від самого початку", – сказано в повідомленні.

Зазначається, що розроблений стандарт передбачає 5 рівнів підготовки, серед них:

- залучення фахівця до нетехнічного обстеження;

- можливість проводити технічне обстеження;

- розмінування територій, будівель тощо.

Раніше Pokrovsk24.news розповідав, як працюють комунальники Покровська.