Ветерани з ушкодженнями опорно-рухового апарату, спричиненими травмами або пораненнями, мають право на безкоштовні медичні послуги, включаючи необхідні медичні обстеження, лікування та реабілітацію. Про це повідомили в Національній службі здоров'я України.

Допомога при травмах надається в тих закладах, які уклали з НСЗУ договори на амбулаторну, стаціонарну або екстрену медичну допомогу.

Пацієнту-ветерану гарантовано:

- огляд та консультація лікаря;

- інструментальні обстеження (рентген, МРТ, УЗД тощо);

- лабораторні дослідження (аналізи крові та сечі, глюкоза, холестерин тощо);

призначення лікування;

- знеболення на всіх етапах діагностики та лікування;

- в умовах стаціонару – забезпечення ліками з Національного переліку основних лікарських засобів, коштом централізованих закупівель МОЗ та інших бюджетних програм.

«Якщо при загостренні, неправильному зростанні кісток, у складних випадках травмований захисник потребує хірургічного втручання, його безоплатно проводять у закладах, які мають договір із НСЗУ за пакетами “Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах” або “Хірургічні операції дорослим та дітям в умовах стаціонару одного дня”», – зазначили в НСЗУ.

Всі важливі медичні послуги для ветеранів, починаючи від діагностики і закінчуючи ліками, надаються безкоштовно, оскільки витрати на них покриває держава.

Водночас до послуг Програми медичних гарантій не включена вартість дорогих витратних матеріалів – таких як накісткові металоконструкції чи протези. Втім вони забезпечуються коштом інших урядових програм.

Докладно про перелік послуг за даними пакетами можна почитати на сайті НСЗУ у розділі “Громадянам / Безоплатні послуги в програмі медичних гарантій 2024 / Стаціонарні послуги”. 

Раніше Pokrovsk24.news розповідав, що Добропільські медики зафіксували сплеск ВІЛ-інфекції у громаді