У ніч на 7 жовтня евакуаційним потягом до Черкащини прибули 44 особи з Донеччини. За словами першої заступниці начальника ОВА Наталії Кравченко, яка розповіла Суспільному, для евакуйованих підготовлено місця у трьох громадах області, але конкретні локації не розголошуються з міркувань безпеки.

Потяг дістався Черкащини о 2:00 ночі, маючи один вагон призначений для евакуації. Серед пасажирів, яких зустрічали рятувальники, був Юрій Алтун із Торецька. Під час евакуації він зміг забрати лише основні речі та свою кішку Анфісу.

«Ми думали що обійдеться, а тут як прилетить ФАБ, всіх убило. Я з ним залишився (показує на кота - ред.). Страшно, дуже страшно», – згадує чоловік.

Учасників евакуації зустріли з гостинністю, пригощали чаєм, печивом та локшиною прямо на дорозі. Поряд вже готові автобуси, які перевезуть їх до нових домівок. Артем Іванов, переселенець із села Горіхове Покровського району, поділився, що не очікував на таку турботу.

«Гостинно прийняли нас, погодували, напоїли. Все добре. Перші емоції, як виїхали з рідного міста, — це була якась невизначеність», – каже Артем Іванов

«Були пригнічені дуже сильно, тому що ситуація у нас дуже напружена. Зараз ми задоволені. Дякуємо за допомогу, хлопці молодці, що дружньо все роблять, що ми не самі ці сумки тягаємо, а нам допомога велика», — додала покровчанка Таміла Іванова.

Серед 44 переселених осіб — 12 дітей та троє людей з інвалідністю. Наталія Кравченко, перша заступниця начальника обласної військової адміністрації, зазначила, що головна мета зараз — забезпечити всю необхідну допомогу для швидкої адаптації переселених до нових умов життя.

«У місця тимчасового проживання ми направляємо бригади лікарів, якщо потрібно забираємо на лікування. Тому що люди потребують не тільки фізичної підтримки, а й психосоціальної підтримки. Виїжджає обов’язково і психолог, юристи, якщо є проблема з документами, то допомагаємо оформляти документи. Тобто вся допомога відразу надається. Ми будемо все робити аби вони (переселенці - ред.) адаптувалися якнайшвидше до такого життя в тилу», — додала Наталія Кравченко.

Зі слів Наталії Кравченко місця для подальшої евакуації на Черкащині є. А в разі необхідності готові облаштовувати додаткові.

Раніше Pokrovsk24.news розповідав, щоб безкоштовно виїхати до безпечного регіону та врятувати свою родину від постійних обстрілів, вам необхідно вжити наступних кроків:

  1. Залишити заявку за телефонами 0-800-500-121, +38-073-050-01-21 (Viber, Whatsapp, Telegram, Signal).
  2. Мешканцям Покровської громади для запису на евакуацію потрібно зателефонувати на номер контакт-центру 080-030-01-01.
  3. Дістатися до місця збору у вашому населеному пункті, звідки буде здійснено безкоштовний підвіз до евакуаційного поїзду.
  4. Оселитися у Черкаській області безкоштовно.