Після чергових ударів ворога Україна знову повернулась до графіків відключення електроенергії. Енергетична інфраструктура сильно пошкоджена, серйозних руйнувань завдано всім великим тепло та гідроелектростанціям, ворог зруйнував 80% ТЕЦ. Чому відбуваються погодинні відключення світла та за яким принципом вони працюють, начальник Покровського РЕМ АТ «ДТЕК Донецькі електромережі» Віталій Асіненко розповів знімальній команді ТК «Орбіта».

«Коли система вже виходить із ладу, тоді ми повинні стабілізувати її. Для цього або застосовуються стабілізаційні міри, або екстрені», – розповідає Віталій Асіненко. 

Дефіцит електроенергії компенсується її імпортом, що є аварійною допомогою з Європи, а також обмеженням споживанням для промисловості. Проте, цього не достатньо й НЕК «Укренерго» вимушені обмежувати споживання електроенергії в усіх областях України. 

«Екстрені – це коли ситуація по системі занадто важка й «Укренерго» дає нам розпорядження, яке ми маємо виконати за 10-15 хвилин й зменшити навантаження на споживання», – пояснює фахівець. 

Відключення застосовуються для всіх вулиць, але сусідні будинки й, навіть, під'їзди одного будинку можуть живитись від різних ліній, тому відключення буває в різний час. Будинки, які підключені до критичної інфраструктури, намагаються не відключати взагалі. 

Вже декілька днів поспіль на Донеччині не вимикають світло, але це не означає, що система стабілізована. 

«Якщо буде виведено якесь обладнання в ремонт й ми не зможемо отримувати ту кількість електроенергії, яка нам потрібна, тоді, звістно, будуть застосовуватись графіки стабілізаційних відключень», – роз'яснює Віталій Асіненко. 

Найбільший дефіцит електроенергії спостерігається у вечорі. Пікові години споживання: з 18:00 до 24:00, тому в цей час відключень найбільше. У вихідні навантаження зменшується, оскільки люди використовують електроенергію більш рівномірно протягом дня. 

Доступний обсяг електроспоживання спрогнозований заздалегідь, тому «ДТЕК Донецькі електромережі» мають змогу рівномірно його розподілити між різними споживачами та скласти графік почергового відключення.         

Детальніше в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що з 30 травня до 3 червня ДТЕК встановлює терміни для передачі показників лічильника електроенергії