В Україні ухвалили новий закон про мобілізацію, який скасовує статус «обмежено придатний» для військовозобов’язаних. Закон набере чинності 4 травня.

Проте, згідно з повідомленням Міністерства оборони, статус чоловіків щодо їхньої придатності до військової служби не зміниться автоматично після скасування категорії "обмежено придатний". Усі чоловіки, які раніше отримали це рішення від військово-лікарської комісії (ВЛК), мають обов'язково пройти повторний медичний огляд протягом наступних дев’яти місяців, тобто до 4 лютого 2025 року. Під час цього огляду лікарі визначать їхню конкретну категорію придатності.

Як розповів заступник міністра оборони Іван Гаврилюк під час виступу на засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад 12 квітня, проходження повторних медоглядів розпочнеться вже в середині травня. Однак, Міноборони ще не розробило наказ №402, у якому мають бути затверджені критерії для набуття нового статусу та порядок його присвоєння. Наразі відомство працює над ним разом з головними медиками ЗСУ, експертами МОЗ та громадськими організаціями.

Вже зрозуміло, що військових, яких визнали непридатними, звільнять від несення служби, а тих, хто ще не перебуває у війську - виключають із військового обліку. Натомість придатні продовжать виконувати завдання на фронті або зможуть до них приступити.

Однак, крім цих категорій, можуть розробити додаткові. А саме, як повідомив департамент охорони здоровʼя Міноборони у відповідь на запит ВВС Україна, наразі розглядають такі статуси:

• непридатні до війська (з переглядом висновку через 6-12 місяців);

• тимчасово непридатні, які потребують реабілітації, лікування, відпустки чи звільнення (ця категорія існувала й раніше);

• придатні до служби;

• придатні до служби у частинах забезпечення, ТЦП та СП, вищих військових навчальних закладах та установах.

Остання категорія може стати альтернативою статусу «обмежено придатних». Але, варто зауважити, що поки що це тільки пропозиції, а не остаточні зміни.

Раніше Pokrovsk24.news розповідав, за яких умов військовослужбовця можуть позбавити доплат