Українські урядовці внесли важливі зміни до процедури військового обліку. Відтепер громадяни віком до 25 років звільняються від проходження ВЛК, а також уряд визначив способи взяття на військовий облік українців, що перебувають за кордоном. Йдеться про постанову від 7 червня 2024 р. №675, якою вніс зміни до порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (№ 1487) і порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період (№560).

Які зміни відбулися

У Постанові чиновники уточнили, хто підлягає направленню на медичний огляд.

Згідно із документом, громадяни України до досягнення 25-річного віку не направляються на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду.  У документі зазначається, що під час воєнного стану направлення призовників на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду здійснюється лише у разі їх прийняття на військову службу у добровільному порядку.

Крім того, у постанові йдеться, що процедура надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації у зв’язку з бронюванням та відстрочки не передбачає направлення на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду.

Також урядовці прибрали з умов для отримання відстрочки для доглядачів-осіб, які мають одного зі своїх батьків з інвалідністю II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з-поміж осіб з інвалідністю II групи обов’язкову наявність висновку лікарсько-консультативної комісії.

Крім того постанова вказує, що українці, які були зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк понад 3 місяці, зможуть  стати на військовий облік одним з таких способів:

  • прибуття особисто до територіального центру комплектування та соціальної підтримки; 
  • шляхом подання заяви до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління або регіонального органу СБУ або відповідного підрозділу розвідувальних органів, яким такого громадянина України знято з військового обліку, через закордонну дипломатичну установу України. 

Заява подається закордонній дипломатичній установі України особисто разом із паспортом для виїзду за кордон, який після прийняття заяви повертається громадянину України, або засобами поштового зв’язку.

Раніше Pokrovsk24.news розповідав, як військовим отримати одноразову винагороду у 70 тисяч гривень.